Hírek - Micsoda...

2010.10.03.Micsoda visszatérések! - egy remek boxgála Szentesen

Egy esztendő kihagyás után visszatért a küzdősportos-cirkusz Csongrád megye legszebb városába, Szentesre.



Elöljáróban annyit, hogy a Gladiátor Rendezvényiroda, és a Profibox Promotion ismét nagyszerű rendezvényt hozott tető alá.

 

A rendezvény „A Visszatérés” címet kapta megálmodójától, Bertók Róberttől, amely két dologra utalt. Egyrészt arra, hogy Szentes városában – a gazdasági válság szomorú velejárójaként – tavaly nem lett megrendezve a közel egy évtizedes múlttal bíró küzdősport-gála, másrészt – amiről már sokan tudnak az ökölvívó berkekben, - négy év pauza után Rácz Félix ezen az eseményen reaktiválta magát.

A leköszönő évtized első felében a Felix Promotion (régebben kötőjellel) megszámlálhatatlan élő televíziós eseményt hozott tető alá, de névadó tulajdonosa, Rácz Félix, 2006 őszén váratlanul úgy döntött, hogy hátat fordít az ökölvívásnak, s az élet más területein kamatoztatja tudását. A menedzser eltűnt a rivaldafényből, hogy aztán 2009-ben – mint sportmenedzser – visszatérjen, amely után már csak egy kis lépés volt visszatalálni az „alapokhoz”.
Szentes - Rácz és Kovács.jpg

Ehhez viszont kellett egy megfelelő alany, akit Rácz a kőszegi származású Szili István személyében talált meg. A 27 éves kétszeres OB-győztes, EU-bajnok bunyós mostanáig egy svájci menedzsment szárnyai alatt igyekezett kibontakozni, melynek égisze alatt öt profi győzelmet könyvelhetett el. A „Spártai” a szentesi rendezvényen egy szintén figyelemre méltó amatőr múlttal rendelkező bunyóssal küzdött, a háromszoros OB-győztes, egykori olimpiai résztvevő Petrovics Jánossal, aki az esemény promóterének, Petrányi Zoltánnak (Profibox Promotion) a versenyzője.
Szentes - Szili és Petrovics.jpg

A meccs egyértelmű esélyesének Szili számított, hiszen az ő karrierjének az íve folyamatosan és töretlenül emelkedik, miközben riválisának pályafutása – ahogy mondani szokták – már egyértelműen túljutott a zenitjén. Mindez az összecsapás képén is jól látszódott, hiszen Szili folyamatosan támadott a négy menet alatt, védekezésre kényszerítve ellenfelét, aki – ringsarka folyamatos unszolása ellenére – csak ritkán tudott visszatámadni. Szili végig nagy erejű ütésekkel bombázta Petrovics testét, aki csak a fejre mért ütéseket tudta kellő hatékonysággal blokkolni. Benne volt a meccsben az idő előtti befejezés lehetősége, ám Szili talán túlságosan is akarta a gyors sikert, ami görcsössé tette, így Petrovics hiába volt többször slamasztikában, végül a „Spártainak” meg kellett elégednie a pontozásos sikerrel.
Szentes - Szili Pisti és Petrovics.jpg

Szili tehát hat győzelemre módosította hibátlan rekordját, melyből mindössze egy az idő előtti siker, noha kőszegi ökölvívó, ütőerő szempontjából, abszolúte nincs rosszul eleresztve. Talán a gálát a helyszínen megtekintő, kispehelysúlyú Bedák Zsolttól kellene tanácsot kérnie Szilinek, hiszen az universumos magyar klasszis hasonló problémákkal küszködött pályafutása elején, és csak később, lehiggadva, átgondoltabb taktikájával, hatalmas kiütéses győzelmeket aratott – számottevően komolyabb riválisokkal szemben! Mindent összevetve, Szili szép győzelmet aratott, és novemberben, Orosházán jöhet a hasonló folytatás.
Szentes - Tóth László UBO cím.jpg

A Profibox Promotion címmérkőzést is tető alá hozott Szentesen. A kevésbé (el)ismert UBO szervezet nehézsúlyú nemzetközi bajnoki címéért a 130 kilóval mérlegelő Tóth László (6 győzelem – 1 vereség), és az „örökifjú” Németh Mihály (15-21-1) küzdött meg. Tóth azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és alig egy perc után, egy fültőre mért jobbhoroggal padlóztatta riválisát. Németh felállt, és folytatta a küzdelmet, de Tóth nem sokkal később sarokba szorította, majd több nagy erejű találat után Flórián Béla mérkőzésvezető megszakította a nehézsúlyúak csatáját (TKO).
Szentes - Ivanov és Matolcsi.jpg

A nagyok után jöjjön – a ringbe lépők közül - a legkomolyabb profi múlttal rendelkező bunyós mérkőzésének a beszámolója. Matolcsi Józsefről van szó, aki néhány éve kétszer is derekára akaszthatta a WBF nagyváltósúlyú vb-övét. A „Hajdúsági Zúzógép”, aki immáron a Lauri Promotion versenyzője, az egy hete TKO-s vereséget szenvedett Kótai Mihály helyét „örökölte” az eseményen, egyszersmind lehetőséget kapott arra, hogy hazai környezetben is visszatérjen. (Ilyesformán a gála háromszorosan is kiérdemelte a „Visszatérés” címet.) Matolcsi ellenfele a bulgár-szerb Ivan Ivanov volt, aki a nyitó menet legelején egészen jól mozgott, ami miatt úgy tűnt, hogy a magyar bokszoló nem számíthat egyszerű győzelemre. Aztán alig telt el az első perc, Matolcsi beugrásból egy iszonyatosan kemény balhorgot eresztett meg, ami Ivanov állcsúcsán landolt. A vendégbunyós úgy dőlt el, mint a zsák – így klasszikus K.O.-t láthatott a közönség!
Szentes - Heffron és Molnár.jpg

Lehet, hogy pár év múlva különlegesen szerencsésnek érezheti magát az a bokszrajongó, aki élőben láthatta Szentesen a brit Mark Heffron-t (3 győzelem – 0 vereség), hiszen a 18 éves ökölvívót óriási tehetségnek tartják a szigetországban. Az amatőrként junior Eb-ezüstérmes fiatalember nyáron Los Angelesben, a híres Wild Card Gym-ben készült fel a profi pályafutására, ahol személyesen Freddie Roach foglalkozott vele. Magyarországa Petrányi Zoltán menedzser kapcsolatai révén érkezett, hogy megvívja harmadik fejvédő nélküli mérkőzését Molnár Attila (18-18-6) ellen. Heffron igazolta jó hírét, hiszen gyors és kemény ütésekkel már az első menetben megoldhatatlan feladat elé állította magyar riválisát (TKO).
Szentes - Szabó és Nagy.jpg

Érdekes volt a Nagy Lajos Márk vs. Szabó Titusz összecsapás létrejötte. Szabó eredetileg Marosi György ellen készült, ám ellenfele sérülés miatt a gálát megelőző napon kénytelen volt lemondani a találkozót. Érthetően a debreceni öklöző nem volt túl boldog, hogy meccs nélkül maradt, de aztán egy furcsa csavarral Nagy ellen lépett kötelek közé. Történt, hogy a nyíregyházi fiatalember eredeti ellenfelét, Lakatos Jánost, a mérkőzés előtti orvosi vizsgálat alapján nem engedték küzdeni. Nem diagnosztizáltak komoly betegséget Lakatosnál, ám a hivatalos ringdoktor az ökölvívó magas vérnyomása miatt nem adott zöld utat a mérkőzés megrendezésére, ami egy ilyen nagy fizikai igénybevételű sportág esetében érthető dolog. Szerencsére a profi ökölvívás hazai elöljárói engedélyezték a szervezőknek, hogy a két ellenfél nélkül maradt bunyós megküzdjön egymással. A Nagy-Szabó meccset az előbbi harcos egyhangú pontozással, minden menetet megnyerve abszolválta.
Szentes - Lakatos és Turós.jpg

A gála hatodik (időrendben első) profi ökölvívó mérkőzését váltósúlyban rendezték, ahol a Profibox Promotion egyik legjobbja, a székesfehérvári Turós Arnold (14 győzelem – 1 vereség) Lakatos Károllyal (9-24-1) mérte össze tudását. A meccset Lakatos kezdte jobban, ellenfele kicsit nehezen találta meg ütőtávját el-elmozgó ellenfelével szemben. Turós később sem volt az igazi, ám mivel erre ő maga is rájött, taktikát váltott, és a tőle megszokott technikás, de agresszív bunyóját színtiszta „brusztolásra” cserélte. A közelharcban Turós volt az erősebb és a hatékonyabb, így végül pontozással megnyerte a kevésbé látványos, de kőkemény összecsapást.
Szentes - Flórián és Kovács.jpg


Mindent összevetve, a szombati rendezvény méltó volt a gazdag szentesi hagyományokhoz, hiszen izgalmas mérkőzéseket láthatott a telt házas publikum, melyeket október 11-én és 14-én a tévénéző közönség is megnézhet a SportTV jóvoltából.

Forrás: monokli.com

SziliBox - Kezdőoldal